BM: İnsan gelişimi yavaşladı ancak yapay zeka hepimizi kurtarabilir

REKLAM

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Salı günü yayınlanan yeni bir rapora göre, insan gelişimi durgunlaşarak küresel ilerlemeyi yavaşlatıyor ve eşitlik uçurumlarını genişletiyor, ancak yapay zeka (AI) bu durumdan insanlığı kurtarabilir.

2025 İnsani Gelişme Raporu, insanlığın COVID-19 salgını gibi küresel şok dalgalarını atlatmasına rağmen, 1990’dan bu yana en küçük artış olan ilerlemede beklenmedik derecede zayıf bir artış olduğunu ortaya koydu.

Close advertising

Raporun başlığı ‘Bir seçim meselesi: Yapay zeka çağında insanlar ve olasılıklar’ başlıklı rapor, İnsani Gelişme Endeksi (İGE) olarak bilinen ve gelir düzeyinin yanı sıra sağlık ve eğitim alanındaki başarıları da kapsayan bir dizi gösterge üzerinden kalkınmadaki ilerlemeyi analiz etti.

Çalışma, dünyanın tüm bölgelerinde İGE’deki ilerlemenin durduğunu ortaya koyarken, artan ticari gerilimler, kötüleşen borç krizi ve işsiz sanayileşmenin yükselişinin durumu daha da kötüleştirme riski taşıdığı uyarısında bulundu.

UNDP yöneticisi Achim Steiner yaptığı açıklamada, “On yıllardır, 2030 yılına kadar çok yüksek bir insan gelişimi düzeyine ulaşma yolunda ilerliyorduk, ancak bu yavaşlama küresel ilerleme için çok gerçek bir tehdide işaret ediyor,” dedi.

“2024’teki yavaş ilerleme ‘yeni normal’ haline gelirse, 2030 kilometre taşı on yıllarca gecikebilir ve bu da dünyamızı daha az güvenli, daha bölünmüş ve ekonomik ve ekolojik şoklara karşı daha savunmasız hale getirebilir.”

Her 10 kişiden altısı yapay zekanın etkisi konusunda kendinden emin

Steiner, kalkınmayı teşvik etmek için yapay zekayı da içeren yeni yolların araştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ankete katılan küresel katılımcıların yarısı işlerinin otomatikleştirilebileceğini düşündüklerini belirtirken, yüzde 60’ı yapay zekanın istihdamlarını olumlu yönde etkileyerek bugün var olmayan işlerde bile fırsatlar yaratmasını beklediklerini ve yüzde 64’ü yapay zekanın kendilerini işte daha üretken hale getireceğinden emin olduklarını söyledi.

Ankete katılanların sadece yüzde 13’ü yapay zekanın iş kayıplarına yol açabileceğinden korkuyor.

Genel olarak anket, genel nüfusun yapay zekaya karşı tutumunun iyimser olduğunu ve eşitlik uçurumunu daraltabileceğini gösterdi.

İGE’de düşük ve orta sıralarda yer alan ülkelerin yüzde 70’i yapay zekanın üretkenliklerini artırmasını beklerken, üçte ikisi önümüzdeki yıl içinde yapay zekayı eğitim, sağlık veya iş alanlarında kullanmayı öngörüyor.

Ancak rapor, insanlara artık ihtiyaç duyulmayan ve makinelerin otonom olarak çalışabildiği yapay genel zeka (AGI) konusunda uyarıda bulunan manşetlere rağmen, yapay zekaya insan merkezli bir yaklaşımı savunuyor.

Rapor, algoritmalar sorunları çerçeveleyemediği için makinelerin yönetimi devralmasının mümkün olmadığını savunuyor. Çözdükleri problemler, donanımı tasarlayan, işlevlerini ve üzerinde eğitildikleri verileri belirleyen insanlar tarafından tanımlanmalıdır.

Eşitsizlik uçurumlarının kapatılması

Rapor, yapay zekanın bizim yerimizi almak için değil, kendi insani düşünme yeteneklerimizi artırmak için zeka artırımı olarak kullanılabileceğini savunuyor.

Rapor, AI’ın demokratikleşmesinin devam ettiğini, ancak kimsenin dışlanmaması için elektrik ve internet açıklarının kapatılmasının çok önemli olduğunu söylüyor.

REKLAM

Erişimin yanı sıra, politika yapıcılar ve AI’ın insanların yaptıklarını ne kadar etkili bir şekilde tamamladığı ve artırdığı da kritik olacaktır.

UNDP İnsani Gelişme Raporu Ofisi Direktörü Pedro Conceiçao, “Önümüzdeki yıllarda yapacağımız seçimler, bu teknolojik geçişin insani gelişme için bırakacağı mirası belirleyecek,” dedi.

“Doğru politikalar ve insanlara odaklanma ile yapay zeka, çiftçilerden küçük işletme sahiplerine kadar herkesi güçlendirebilecek yeni bilgi, beceri ve fikirler için çok önemli bir köprü olabilir.”

UNDP anketi, 21 ülkede ve 36 dilde, dünya nüfusunun yüzde 63’ünü temsil eden 21 binden fazla kişiden yanıt topladı.

REKLAM

Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM

“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu